loader image

Edebiyat Dünyamızdan

Erciyes’ten “Şehir”e Sesleniş

Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin iki aylık periyotla yayınladığı Şehir Kültür-Sanat Dergisi 34. sayıya ulaştı. Yayın yönetmenliğini Dursun Çiçek’in yaptığı dergi, Kayseri özelinde şehre, neredeyse yeni bir soluk katıyor. Bu sayıda II. Kılıç Arslan döneminde yaşamış Hoca Hasan ve aynı dönemde yapılmış Hoca Hasan Medresesi, Kayseri’de Fatih ve Beyazıt Dönemine Ait İzler, şehrin yüzlerini temsil eden kayıp aile albümünden Sezai ve Zekai Kardeşler, Ömer Seyfettin ve Hikayelerinde Kayserililer… gibi yazılar yer almakta. Ayrıca merhum Akif Emre ile dergi yayın yönetmeninin Mimar Sinan’ın doğum yeri olan Ağırnas’a yaptığı keşif ziyareti de dikkat çekmekte.

Şehir Kültür Sanat Dergisi, Mayıs-Haziran 2020, 96 s. İrtibat için: [email protected]

 

Adı ve İçeriği “Genç” Bir Dergi

14 yıl önce yola çıkmış ve neredeyse gençlik dergilerine öncülük eden Genç Dergisi Haziran sayısı ile 165. sayıya ulaştı. Kapakta “Dijital Zehirlenmeye Dikkat-Like Like Büyüyen Bir Sancı Vardır” vurgusu ile önemli bir tehlikeye işaret eden derginin editörlüğünü Süleyman Ragıp Yazıcılar yapıyor. Dijital Zehirlenme konusunun dosya olarak yer aldığı dergide ayrıca Adem Özköse, “Kurtuba Cami”ni, Yahya Uyar “Rıhle Yolculukları”nı, Selim Tiyakiol “Yunus Emre mi Elon Musk mı?”, Prof. Dr. Soner Duman ise “Kabirde ve Berzahta Bizi Neler Bekliyor?” yazılarını kaleme almış. Abdurrahman Topbaş ve Selim Cerrah’la yapılan söyleşiler de dikkat çekici. Oldukça hareketli ve genç bir kadronun yer aldığı dergiden ruhu ve fikri genç olan herkes bir şeyler bulabilir.

Genç Dergisi, Haziran 2020, 72 s. İrtibat için: [email protected]

 

Lâle Bahçesinden Bir Demet: “Lâle Der Ki”

Şehre ve medeniyete dair semboller üzerinden hareketle kaleme alınmış olan Lâle Der ki isimli eser, geçmişin tozunu alıp, unutulan sembolleri hatırlatma düşüncesiyle kaleme alınmış. Kitabın yazarı Kâmil Büyüker, bu hassasiyete vurgu yaparak “düne dair hatıralarımızda iz bırakan güzellikler için “Geçmiş zaman olur ki hayali cihan değer” deriz. Ne güzel söyleriz. Zaman hatıralarda saklıdır, dimağımızda silik bir fotoğraf gibidir; ama tozunun alınmasını bekler. Geçmiş dünde kalmıştır; ama silinip gitmemiştir nihayetinde…” der. Kitapta diş kirasından, ihsan-ı şahane’ye; kitap kapaklarından kuş evleri’ne; ayakkabıdan seccadeye kadar medeniyete ve şehre dair semboller, tarihin koridorlarında edebi bir üslupla dile geliyor.

Lâle Der ki…, Kâmil Büyüker, Büyüyen Ay yayınları, Mart 2020, 134 s.

 

Bir Gölgelik An’ı: Döngel Dünya

Bozok yaylasının bağrı yanık, yüzü kavruk insanlarının resimleri ve ruh hallerinin en güzel yerini bulduğu hikâyelerden bir demet: Döngel Dünya. Kendisi de Yozgatlı olan yazar Ethem Baran’ın son kitabı olan Döngel Dünya’da kitaba ismini veren hikayeden başka on dört hikaye daha yer alıyor: Yabandan Gel Yabandan, Cıncık Oğlan, Essahtan Değil, Radarcı Raci bu hikayelerden bazıları. Kitapta ifade edildiği gibi “küçücük anlarda mutluluğu bulan yoksullar, yağız elektrosazcılar, keklik avcıları, taklacı güvercin hayranları, şu yalan dünyayla vedalaşmak isteyen aceleci ihtiyarlar…” ve daha niceleri Angara, Yozgat, Kırşehir havalisinden pek çoğu, sanki tanıdık sima bizlere sesleniyor. Ethem Baran “dünyanın gürültüsünden kaçık bozkırın ortasında bir parça deniz arayanları” anlatıyor.

Döngel Dünya, Ethem Baran, İletişim Yayınları, 2020 (2. Baskı), 115 s.